Sivut

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Kirjepaperi, kuka sitä enää käyttää?

Tälläi tylsyyksissäni selailin nettiä ja bongasin Ylen sivuilta puoltoista kuukautta vanhan uutisen, joka oli otsikoitu Kirjepaperi, kuka sitä enää käyttää? Niin, tosiaan, kukapa sitä enää käyttäisi. Meillähän on netit ja kännykät ja kaikki niin eihän sitä tartte.

Artikkelissa käsitellään sitä ilmiötä, joka on mulle ja aika monelle muullekin kenen kanssa tästä oon käsin kirjoitetuissa kirjeissä puhunu. Suomen kirjepaperivalikoima on ihan jäätävän huono. Parhaimmat paperit löytyy kirppareilta ja netistä, harvemmin nykyään uutena löytää kaupasta mitään kovin hienoa. Suurin osa uusista papereista on suunniteltu lapsille ja niissä saattaa olla ihan hirveen vähän tilaa kirjottaa. Ei mua toisaalta haittaa näissä lasten papereissa seikkailevat Nalle Puhit ja Mikki Hiiret, mut olishan se kiva löytää vähän asiallisempaakin paperia. Lisäks aika monessa pakkauksessa 10 paperia ja 5 kuorta mikä on ihan naurettavaa, kuoria jää aina ihan hitosti yli.

Vaikka mulla ei ikää kamalasti mittarissa oo, niin kyllä mä muistan kun pienenä Tiimarissa kävin kirjepaperihyllyllä ja pohdin, että mitäs paperia sitä seuraavaksi ostais. Noh, enää ei tota valinnanvaikeutta oo. Nimittäin ei oo kauaa kun kävin lähi Tiimarista kysymässä, että onkos teillä kirjepapereita niin vastaukseks sain että ei oo ollu pitkään aikaan ees perus viivotettua. Juu, kiitos ja näkemiin. Paitsi oon siellä yhtä settiä nähny, mut sekin makso varmaan 10e.

Papereita voi tietty tulostaa netistä (esim. täältä ja täältä) tai suunnitella ite koneella (niiku mä oon nyt kipeenä tylsyyksissäni tehny, värit tulostimesta vaan puuttuu), mut eihän se oo läheskään sama asia! Paperia voi myös muutenki tehä ite, mikä on sulosta. Mut kyllä mä silti kaipaan niitä valmiita papereita kauppoihin.

Kyllä harmittaa, että tossa uutisessa oli haastateltu vain muutamaa kadulta bongattua mummoa, jotka ei ollu kirjeitä kirjottanu vuosikymmeniin. Mutta kyllähän meitä nuoriakin on, jotka harrastaa tätä vanhanaikaista harrastusta. Musta tää on ihan mieletön harrastus, koska mikään ei voita sitä, että saat lukea käsin kirjoitettua kirjettä, joka on matkannu ties kuinka kaukaa ja joka on vielä ajatuksella kirjotettu just sulle.

Muita, ketkä kaipaa lisää kirjepapereita kauppoihin? Myös muita ajatuksia aiheesta voi laittaa tulemaan!

17 kommenttia:

 1. Joo-o, minäkin oon yrittänyt bongailla kirjepaperia vaikka ja mistä, mutta eipä tuota tahdo löytyä! Tosi rasittavaa tämä nykyaika! D: Minäkin muistelen, että ennen kirjepaprua oli paljon helpompi saada. Nykyään pitää tyytyä ostamaan netistä, kun ees peruskaupoista ei löydy ihan tavallista viivoitettua paperia. Kiitos muuten noista linkeistä, voisin koittaa tulostaa vähän kirjepaperia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, piti korjailla vähän linkkejä kun yks oli siellä pariin otteeseen. :D Hukkasin yhen hyvän paikan sivun. :( Googlen kuvahausta löytyy muutes myös esim. hakusanoilla "letter paper" yms. :)

   Poista
 2. Munkin mielestä tosi kurjaa, ettei mistään löydä enää hienoja kirjepapereita, ja että kirjeenvaihto on lähes tyysin kuollut. :/ Mun päivässä on parasta ainakin se, kun menen postilaatikolle ja siellä odottaa kirje! Harmi, etteivät monet nuoret koe samaa kuin me.
  Muistan kerran n. pari kolme vuotta sitten, kun kävin kysymässä Suomalaisesta Kirjakaupasta, että onko siellä enää kirjesettejä myynnissä, kun ei niitä missään näkynyt, ja myyjän piti ihan varta vasten käydä penkomassa varastoja jos sinne olisi jotain jäänyt(ja löytyihän sieltä muutama setti, ihme)
  Varmaan kirjeenvaihtoa pitäisi markkinoida jotenkin tai mainostaa, niin ihmiset saattaisivat saada kipinän kirjottaa kirje toiselle. Pitäisköhän lähettää YLElle palautetta tosta artikkelista ja kertoa, että meitä on monia, jotka vielä harrastaa tätä vanhanaikaista touhua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä oon ainaki huomannu, että monista lasten/nuorten lehdistä puuttuu nykyään ne kirjeenvaihto-palstat. :( Ne pitäs saada takasin, sekin ainaki auttais.

   Jooh, munkin tekis mieli laittaa palautetta tosta, mut toi on toisaalta jo aika vanha nettiuutiseks. :D

   Poista
  2. Niimpä muutes puuttuukin, sieltä mä ainaki pienenä löysin ekat kirjekaverit!
   Mä laitoin YLElle lyhyen mutta ytimekkään palautteen kun ei ollut muutakaan tekemistä :D Saa nähdä vastaavatko mitään, vai ovatko ne jo unohtaneet koko kyseisen artikkelin olemassaolon..:D

   Poista
  3. Joo niin mäki :D Hyvä että laitoit! :) Pitäsköhän iteki.. :p

   Poista
  4. Laita säki ihmeessä!:P Mahdollisimman monen pitäis laittaa palautetta, että ne kiinnittäisi asiaan jotain huomiota :D

   Poista
 3. Miekin bongasin tuon saman jutun muutama päivä sitten, ja pisti kyllä ärsyttämään! Ennen niitä kirjepaperivaihtoehtoja oli oikeesti enemmän kuin se yks ainoa viivapaperi, jota nykyään saa vielä sieltä täältä - hyvällä tuurilla. Ulkomailta ei hirveesti kiinnosta tilata mitään, kun siihen liittyy aina omat riskinsä ja niitä pitäis olla tilaamassa koko ajan lisää. Vaikka noita netistä tulostettavia papereita onkin olemassa, niin ei se oikeen kirjepaperin asemaa aja.

  On tosi harmillista, että nykyään yhä useemmat ja useemmat ihmiset aattelee, ettei kukaan enää oikeeta kirjepostia lähetä, vaan kaikki pyritään muuttamaan sähköiseen muotoon. Okei, voihan se säästää luontoa sun muuta, mutta on ihan eri asia saada jotain konkreettista, jota voi koskettaa, kuin klikata auki jokin sähköisessä muodossa oleva teksti ja se on sitten siinä.

  Oikein hyvä ja kantaanottava teksti, Essi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en sillai viiti/uskalla ulkomailta tilata, se on aika kallistakin. Tietty on muutamat suomalaiset nettipuutikit, niistä oon joskus tilannukki. :)

   Kyllä oikee kirje on ihan eri asia kun ykskään sähköposti! :)

   Kiitos paljon Jenni! :)

   Poista
 4. Miekin mietin,että pitäs nostaa polemiikki,että vielä meitä on ja nuoriakin,joten kyllä kirjeperinne tulee jatkumaan. Ois ihanaa ostaa kirjepapereita kaupasta. Ei haitais vaikka tarjontaa ois vähän,kohan olisi edes jotain aikuiselle tarkoitettuja papereita.Kaupat varmaan vetoo,ettei kirjepaperit myy,mutta vaikee niitä on ostaa ilman tarjontaa. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta olis niin ihana hiplata kaupassa erilaisia settejä ja miettiä minkä ostais ja mikä ois hienoin jne jne. :D Mut ei.

   Poista
  2. Nimenomaan, on pikkusen hankala ostaa niitä papereita, kun ei ole mitä ostaa! Ihmeellistä meininkiä nykyään, sanon minä. :-D

   Poista
 5. YLE:lle ja suomalaiselle + tiimarille vois hihkasta, et suomalaisista nettikaupoista joissa myydään kirjepapereita ne on melkee aina loppu, tai ainaki isoimmat paketit menee suunnilleen samana päivänä ku ne ilmesty (esim. postcard garden) ja useimmat ihmiset on alkanu tilailla kirjepapereita ulkomailta(ebay, janetstore, penpal junkie ym.) kun suomesta ei enää mistään meinaa löytyä - tai sitten ne on just niitä 5/10 paperia ja suunnilleen yhtä monta kirjekuorta (minkä takia se huono menekki).
  Onhan postcrossailuki saanu joissain Suomen lehissä huomiota (vaikka taisikin olla vuosi, pari sitten niin miksei kirjeenvaihtoki nousis takasin samaan loistoon mitä se oli n. 10 vuotta sitte ku kaikissa lehdissä haettiin kirjekavereita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mäkin oon tässä just miettiny sitä, et lähestyis noita liikkeita (Tiimari, Suomalainen), koska ei täällä iniseminen auta kumminkaan mitään. :D

   Vois laittaa joihinki lehtiinki juttuvinkkejä, et ne kirjottais kirjeenvaihosta tms. :)

   Poista
 6. Mua alkoi jotenkin ärsyttään tuo Ylen juttu, yleistävät D:

  VastaaPoista
 7. Minulla on nettikauppa www.fiiniksi.fi Sieltä kyllä löytyy satoja erilaisia settejä ja lehtiöitä ja valikoima vaihtuilee jatkuvasti sitä myötä kun kauppoja syntyy. En tiä saako tääl mainostaa, mut sattui vaan tää keskustelu sattumalta silmään.

  VastaaPoista